• BTH.se
  • English
  • Logga in

BTH byter lärplattform till Canvas

 

Varför? – Den korta versionen 

Blekinge Tekniska Högskola har tillsammans med 17 andra lärosäten i Sverige, upphandlat en ny lärplattform. I den gemensamma upphandlingen, som SUNET drog i, vann företaget Instructure med sin produkt Canvas.

 

När sker bytet? 

Redan under läsperiod 4 under våren 2018 kommer vissa kurser köras i Canvas. Under höstterminen kommer bth.itslearning.com och bth.se/lms stängas helt och hållet (15 sept) och alla kurser kommer köras i Canvas.
 

Vad innebär detta för mig?

Om du har avklarade kurser behöver du inte göra något åt dem. Om du har ej avklarade kurser, alltså kurser som du har påbörjat och fått vissa inlämningar godkända i, behöver du se till att du har dina inlämningar sparade lokalt på din egen dator. Kursen kommer att dyka upp på nytt i Canvas så småningom efter omregistrering och därefter får du be din kursansvariga om hjälp för hur du ska komplettera kursen. Det lättaste, om möjligt,  är självklart om du kompletterar dina halvfärdiga kurser innan itslearning stänger.

 

Varför? - Den långa versionen

Lag (2016:1145) om offentlig upphandling kräver att alla myndigheter upphandlar alla tjänster de köper utifrån med jämna mellanrum. SUNET, Swedish University Computer Network, (svenska universitetsdatanätverket) gjorde en upphandling om lärplattform som BTH och 17 andra svenska lärosäten deltog i. Vid en upphandling kommer köparen först fram till ett antal kriterier som den ska bedöma produkten som upphandlas på. För lärplattformen var dessa kriterier t.ex. användarvänlighet för studenter och lärare, gränssnitt, API, tilläggsprodukter och kommunikation med andra viktiga system, administrationsmöjligheter, hur mycket det kostar osv. När dessa kriterier och en betygsskala var bestämd skickade 9 företag in offerter för sina produkter. Bland företagen i toppen fanns itslearning, D2L (desire2learn), Blackboard och slutligen Instructure vars produkt Canvas hade mest poäng enligt den förutbestämda bedömningsmatrisen.

Det kommer finnas ett program som tillåter dig att ladda ner stora delar av dina personliga filer från itslearning. Mer information kommer senare.

 

Jag känner att jag behöver veta mer.

From vecka 11 kommer det att finnas information på studentportalens sida.  

Med vänliga hälsningar

Albin Nilsson Studentkåren ordforande@bthstudent.se

och

Christina Hansson, systemförvaltare Canvas. chn@bth.se

Lasse Bourelius, systemägare Canvas. leb@bth.se

Dina inställningar

Du kan sätta på och stänga av administrations läget. Detta är avstängt från början och för tillfället krävs det att du sätter på det varje gång du loggar in om du vill editera i portalen
Ange personnummer eller akronym (abcd12) för den student du vill byta till. När du byter till och från en studentidentitet loggas. Skulle du utföra något  när du är student t ex anmäla till en tentamen som loggas det som om studenten gjort det samtidigt som loggen visar att det är du som Administrator som gjort det åt studenten.